Dowiedz się więcej ZGODA

Oświadczenie Klubu Radnych Bezpartyjni Naszej Gminy

Dodano: 10 września 2020; Klub Radnych Bezpartyjni Naszej Gminy w przesłanym GoraKalwaria.net oświadczeniu odniósł się do artykułu zawierającego transmisję obrad z sesji nadzwyczajnej z 7 września oraz oświadczenia przewodniczącego Rady Miejskiej i przytoczenia wypowiedzi radnej Fedynicz – Komosy.

Kwestia głosowania tajnego w systemie zdalnym z wykorzystaniem systemu eSesja nie została wyjaśniona. Podczas sesji nadzwyczajnej nie mieliśmy możliwości przedstawienia opinii prawnej, ponieważ przewodniczący Rady nie dopuścił żadnego z radnych do głosu. Prosimy zatem o podanie do publicznej wiadomości ważnych informacji dotyczącej głosowania tajnego w trybie zdalnym - czytamy w piśmie, jakie trafiło do naszej redakcji.

Oto pełna treść oświadczenia oraz skan opinii prawnej:

2 września jako Klub Radnych Bezpartyjni Naszej Gminy zwróciliśmy się o opinię prawną zadając następujące pytanie:

1. Czy sesja rady miejskiej organizowana w trybie zdalnym uniemożliwia głosowanie tajne? Jak do tej kwestii odnosi się tzw. ustawa antycovidowa z 2 marca 2020 r. ? Czy wspomniana ustawa uniemożliwia podejmowanie uchwał w trybie głosowania tajnego?

Poprosiliśmy również o opinię prawną w kwestii:

2. Zamknięcia przez przewodniczącego rady miejskiej obrad sesji nadzwyczajnej przed wyczerpaniem wszystkich punktów przewidzianych w porządku obrad.

3. Zarządzenia przez przewodniczącego rady miejskiej dłuższej (tzn. kilkudniowej) przerwy w obradach sesji nadzwyczajnej bez zgody rady.

Ponadto zwróciliśmy się do zarządu firmy MWC Sp. z o.o. – dostawcy systemu eSesja  o informację dotyczącą funkcjonowania trybu głosowania tajnego w systemie eSesja. W odpowiedzi otrzymaliśmy oświadczenie podpisane przez wiceprezesa Zarządu firmy MWC Sp. z o.o., Oświadczenie stanowi załącznik nr 2. Zarówno z jednego jak i z drugiego dokumentu jasno wynika, że:

1. Art. 15 zzx ustawy z dnia 2 marca o szczególnych rozwiązaniach związanych zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID – 19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych nie wyklucza głosowań tajnych w trybie zdalnym. Nowe prawo należy stosować w taki sposób, by wymogi ustawowe i statutowe mogły być spełnione w jak najszerszym stopniu. Dlatego ustawa wprowadza możliwość podejmowania uchwał „z wykorzystaniem środków porozumiewania się na odległość lub korespondencyjnie”.

2. Odpowiednia konfiguracja głosowania w systemie eSesja powoduje, że uzyskanie informacji na temat tego, kto jak głosował jest niemożliwe nie tylko dla administratora, ale także dla dostawcy systemu. To w oczywisty sposób zapewnia stuprocentowo tajne głosowanie.

Nie będziemy odnosić się do słów przewodniczącego Rady, że system eSesja nie posiada certyfikatu PKW – w tej kwestii znowu czekamy na opinie prawników.

Pragniemy też poinformować, że 7 września złożyliśmy kolejny wniosek o sesję nadzwyczajną w sprawie odwołania Jana Rokity z funkcji przewodniczącego Rady. Wyraziliśmy swoje oburzenie wobec sposobu prowadzenia sesji (pozbawienie prawa głosu radnych było jawnym naruszeniem ustawy o samorządzie gminnym, przeczytanie oświadczenia, czyli wprowadzenia nowego punktu do porządku obrad bez zgody wnioskodawcy jest kolejnym pogwałceniem tejże ustawy). Tym razem pod wnioskiem podpisało się już 13 osób (poprzednim razem było 11 podpisów). Matematyka nie kłamie. Złożyliśmy też skargę do wojewody mazowieckiego, liczymy na jego reakcję i wsparcie.

Dywagacje na temat tego, kto zostanie nowym przewodniczącym nie są w tej chwili istotne. Zostanie nim ten, kto otrzyma bezwzględną większość głosów radnych. Kandydować może każdy radny. W tej chwili ważne jest, by w Radzie zapanowały porządek i praworządność.

Klub Radnych Bezpartyjni Naszej Gminy

Dodaj swój komentarz

Imię (pseudonim):

Treść:

Komentarze (33)

Beczunia

Data: 10 września 2020, 09:51 No nie wierzę :D Bezpartyjni i praworządność. Dobrze jest sobie poprawić humor z rana. Przez cała waszą kadencję jakoś pani Ola nie martwiła się o praworządność jak nie pozwalano ludziom wypowiadać się na sesji krytykowano ich publicznie. Jesteście HIPOKRYTAMI

Hahah

Data: 10 września 2020, 10:06 komasa, nie odpuszcza, juz garsonkę kupiła na okazje nowej funkcji. WSTYD I HAŃBA pani Komosa !

Wyborca

Data: 10 września 2020, 10:06 Natychmiast odwołać przewodniczącego, który łamie prawo. To samorzad gminy winien świecić przykładem w przestrzeganiu prawa !!!

Fred

Data: 10 września 2020, 10:15 Jak widzę co robi p. Rokita to tęsknię za przewodniczącym Zenonem Nadstawnym!

sami swoi

Data: 10 września 2020, 10:41 Trafił swój na swego. Mieszkańcy zajadajac popcorn, mogą popatrzeć, jak wybrani do Rady ludzie rozumieją rzetelną pracę na ich rzecz. Niepojęte jak używając górnolotnych słów, można wypaczyć ideę samorządności. Zrobić z niej poletko, swojego i małego jej pojmowania.

mieszkaniec

Data: 10 września 2020, 11:52 Radni tak jak i posłowie powinni świecić przykładem, przecież to oni stanowią prawo. A tu co? Posłowie łamią prawo, ministrowie łamią prawo (i zmienia się pod ustawy, żeby nie odpowiadali karnie), przewodniczący rady kombinuje, radni załatwiają swoje interesy, a my głosujmy na nich dalej.

nn gk

Data: 10 września 2020, 12:02 CO ZA CYRK CAŁĄ RADE POGONIĆ W DIABŁY RAZEM Z PANEM ROKITĄ SPAKOWAĆ I DO WIDZENIA

Lukas

Data: 10 września 2020, 14:18 Zdecydowanie jestem za zorganizowaniem referendum za odwołaniem całej rady i wymianę na nowych ludzi nie uwikłanych w lokalne interesiki, nie „reprezentujacych bylą Panią burmistrz” (swoją drogą na miejscu tych radnych zapadł bym się pod ziemię po takich słowach pani Rechnio), nie dążących po trupach do celu. Mam dość tych rozgrywek, albo uczciwa praca na rzecz gminy albo wymiana rady!

Do Lukas

Data: 10 września 2020, 17:09 Mądrego to i miło posłuchać, pomysł z wymianą na nowych rewelacja. Poszedłbym dalej, przy wyborach każdy, podkreślam każdy kadydat musiałby przedstawić zaświadczenie o nieuwikłaniu w obecne układy. Co tam zaświadczenie, do kandydowania dopuściłbym wyłącznie chętnych spoza gminy. Oczywiście po wyborach codzienne sprawozdanie z pracy radnych i ocena czy praca rzeczywiście była uczciwa. Mam nadzieję, że Lukas stanie na czele komisji weryfikujaco-oceniającej.

Zszokowany

Data: 10 września 2020, 18:26 Panie Janie R.! Tak pan mówi w przemówieniach o jedności! A kiedyś pan mówił, że będzie łączył! I co? Stołeczek tylko się liczy!

polaki

Data: 10 września 2020, 18:31 Po raz kolejny wybrały te same twarze bez pomysłu na to miasto także cóż dalej wszystko gnije i marnieje

taki cóś pamiętacie

Data: 10 września 2020, 18:51 \"W podobnym tonie decyzję Jana Rokity komentuje Aleksandra Fedynicz-Komosa, przewodnicząca klubu radnych „Bezpartyjni Naszej Gminy”. – Pan przewodniczący miał takie prawo. Czym się kierował to jego sprawa i nie wnikam w to. Natomiast mam nadzieję, że nie przeszkodzi to w normalnych pracach Rady – mówi nam radna.\"

Ciekawa

Data: 10 września 2020, 19:58 Można poznać nazwisko radcy prawnego ?

Mieszkaniec

Data: 10 września 2020, 20:09 jestem zażenowany, siłą i potrzebą powrotu do władzy przez ugrupowanie nasza gmina nasz powiat, otóż drodzy Państwo pseudo radn, Pani Komosa, Pani Posiewka, Panie Nadstawny juz nie wasze ani gminy ani powiat ! Cale szczęście, dajcie juz sobie odpocząć, Pani komosa zajmij się domem, szkołą a nie gonitwa za stołek ! Żenada i wstyd ! Rada do odwołania !

Taki lajf

Data: 10 września 2020, 20:42 Żałosne to wszystko.
To miasto chyba już na zawsze pozostanie dziura, miejscem od którego umownie zaczyna się Polska B, a cała ta rada idealnie pokazuje wszystkie nasze najgorsze przywary narodowe - nasze polskie piekiełko.

były mieszkaniec

Data: 10 września 2020, 22:55 Dziura Awaria. Wioskowe cyrki z PiS-owskim warcholstwem w tle. Wstyd panie Rokita chować się za kruczkami prawnymi aby tylko być przy korycie. A wioska jak była zaściankiem, tak nim jest i będzie. Dobrze, że już tu nie mieszkam :)

KASZANKA

Data: 10 września 2020, 23:18 Pan Rokita zostaje. Przypomnijcie sobie dlaczego to Pan Rokita jest przewodniczącym. Mieszkańcy chcieli zmiany w ratuszu i ta zmiana się dokonała. Pamiętam, jak w dniu wyborów na \"skwerze za milion\" została odsłonięta płachta na ogrodzeniu. Przechodząc obok czułem się jak dziecko, które ma dostać lizaka za oddanie głosu. Dobrze, że mamy nowego Burmistrza i przewodniczącego. Proponuję aby radni zamiast manipulacji, zaczęli robić akcje społeczne typu zakładaj maseczkę, sprzątaj las lub kup dziadkom chleb podczas obostrzeń. Te zagrywki z odwoływaniem to stara szkoła walki o stołek, takie zachowanie to przejaw słabości. Dziś największą wartość prezentują radni, którzy robią akcje społeczne i tym zachęcają do siebie mieszkańców.

Piok

Data: 11 września 2020, 06:47 Ciekaw jestem ile w tym prawdy ze pani Komosa rezygnuje już z czesci obowiązków w szkole bo jak podobno mówi nie bedzie na nie miała czasu jak zostanie przewodnicząca rady ? Rozumie ze to już ustalone i wraca stare na czele z p.Warownym i za chwile rada ogłosi referendum w sprawie odwolania burmistrza? Czyli p.Zielinski juz w blokach startowych bo stare musi wrócić zeby starym radnym żyło sie lepiej

Poko

Data: 11 września 2020, 11:00 A radni reprezentujacy, nie mieszkańców którzy ich wybrali, tylko była panią burmistrz to też głosują za odwołaniem przewodniczącego?

wiKo

Data: 11 września 2020, 12:15 cały czas żądam oswiadczenia radnych którzy są reprezentantami pani Danuty R. Pisałem o tym i na fejsbuku ale i tu w komentarzach sie przewinelo. czemu nie reagują? czemu nie ma odpowiedzi? jak coś jest jasne to powinni od razu wydac odwiadczenie a nie milczec

do Poko

Data: 11 września 2020, 13:20 A radni reprezentujący, nie mieszkańców którzy ich wybrali, tylko była panią burmistrz to też głosują za odwołaniem przewodniczącego?
Ciekawie... 4 podpisało wniosek o odwołanie, 2 nie(?)
ciekawiej... kolejny wniosek ponoć podpisały dwie nowe osoby: Monika Bolek (z byłego klubu ..J. Rokity!) oraz Beata Polaczyńska.. z klubu..Burmistrza?!
Czy podadzą motywy? Nie spodziewajmy się... .

Beczuniu,

Data: 11 września 2020, 13:23 Napisałaś: - No nie wierzę :D Bezpartyjni i praworządność... wielu nie wierzy. A czy oni sami wierzą w to co mówią? Czy to samo mówią i czynią, co myślą? Wątpię.

Wiesław G.

Data: 11 września 2020, 16:23 Tu wszystko jest do bani,kto winien jasne że burmistrz.
Facetowi lała się woda przed pomiarem zgłosił i musiał zapłacić bo oni tekie mają prawo.
Im się tylko tak wydaje - mają nas za \"ciulików\" !

zawiedziony wyborca

Data: 11 września 2020, 19:20 Zieliński może wrócić po odsiedzeniu kary którą powinien ponieść za skwer !

Robert

Data: 12 września 2020, 00:42 Pewnie mi to usuną ale tu ciekawy artykuł jak się tego towarzystwa pozbyć hurtem . https://www.rp.pl/artykul/1181393-W-referendum-lokalnym-mozna-odwolac-cala-rade-a-nie-pojedynczego-radnego.html

klawo jak cholera

Data: 12 września 2020, 07:41 @Robert
Skoro ta pani rezygnuje z części obowiązków pracy w szkole ,może dyrektor łaskawie zatrudni ją na stołówce,albo na miotłe.

Do Wiesław G

Data: 12 września 2020, 10:33 Ale przeczytałeś artykul? Zrozumiałeś czy tak tylko sobie trolujesz?

z oddali

Data: 13 września 2020, 06:33 Chodząc na wybory zawsze miałem nadzieję ,że coś się zmieni, Tak zmieni się ale w życiu wybranych.
Pamiętacie schodki \"Edenu\" wzieli od chłopa kasę i podzielili się.
Potem był \"wałek \" ze skwerem ,Zieliński sam nie wziął kasę podzielili.Mieszkania też kosztują też jest podział chyba \"uczciwy\" bo by się wzajemnie kapowali.
Zdecydowałem że nie będę uczestniczył w wyborach, będę obserwował,przyglądał się ile teraz będzie kosztował wywóz śmieci .

Czyje prawo i porządek?

Data: 13 września 2020, 10:05 Szczytem obłudy jest mówienie przez tę grupę radnych o przywracaniu prawa i porządku w działaniu Rady i że nie jest ważne kto zastąpi JR. Wygląda na to, że jedyny dla nich porządek, to porządek na ich warunkach. Działanie w każdej grupie tworzy iluzję bycia osobiście niewidocznym. To tylko iluzja, bo są widziani. Są osobami odpowiedzialnymi, każdy z osobna, za uprawianie grupowej, małostkowej polityki kosztem mieszkańców. Może jest jeszcze u kogoś miejsce na osobistą refleksję, zamiast stadnego myślenia? Najwyższy czas.

GórnoKalwaryjczyk

Data: 14 września 2020, 20:05 Bezpartyjni PSl dawniej ZSlowcy dostają rozwolnienia po odstawieniu od żłobu.

GórnoKalwaryjczyk

Data: 14 września 2020, 20:25 \"BEZPARTYJNI\" czy oniniemają za grosz wstydu PSLowcy szachraje.

Jk75

Data: 19 września 2020, 09:23 Ale ten punkt dotyczy jeśli chodzi o możliwość głosowania wyłącznie jeśli dotyczy przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID – 19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych nie wyklucza głosowań tajnych . Wybór nowego przewodniczącego nie jest przecież powiązany z żadną sytuacją kryzysową związaną z pandemią.

Nenek

Data: 25 września 2020, 09:26 Ktoś dobrze miesza, bo chce wejść na najlepszy stołek. Te, które za tym stoją do garów niech wrócą.